Udstyr, hvad er bedst.? - Hvad skal man vælge..??  
Valg af udstyr er vigtigt, for at du får de bedste oplevelser når du er på tur, enten det er en dagtur eller en tur hvor du skal benytte alt dit udstyr over en længere periode.
   
Her er mit forslag til de væsentligste elementer der indgår i mine overvejelser inden jeg tager på tur.
Flere oplysninger om de enkelte elementer, finder du på de øvrige sider.
   
Rygsæk både til dagtur og på længerevarende ture  
Skal du på en kort endagstur, hvor du kun skal medbringe en frokost, thermos, drikkevand og regntøj, er det ikke nødvendigt at invistere i en dyr rygsæk, en lille rygsæk er ofte tilstrækkelig, - men en rygsæk der er designet som turrygsæk sidder bedre og har flere muligheder for at blive tilpasset din krop.

Skal du på en længerevarende tur, er en rygsæk det er udviklet til formålet, trods den større udgift langt at fortrække. Valget af rygsæk er derimod et meget individuel opgave, hvad skal den kunne rumme, skal den være på 60 liter eller på 90 liter, for det afhænger meget af, hvad du skal have med. Skal der være plads til sommer eller vintertøj, skal den kunne rumme sovepose, liggeunderlag, telt, proviant og kogegrej, er der nem adgang til sidelommer (når du har den på ryggen).

Mit svar er prøv dig frem og gå efter det der passer dig, og ikke efter hvilket fabrikat der anbefales af andre..!!
 
   
Proviant - Opbevaring - Madplan - Kogegrej - Brændstof - Vindskærm  
Proviant er også meget individuelt, nogle foretrægger færdigretter der er frysetørret, andre tørre selv deres menu, og andre vil helst selv stå for de kulonariske oplevelser.  
   
Opbevaring af proviant har flere formål, dels skal ferske råvarer ikke blive fordærvede undervejs, og dels skal det der medbringes ikke blive vådt på grund af regnvejr, eller en tur i elven. Plastbokse med låg vejer en del, men gør også at f.eks. knækbrød bevarer sprødhed og facon. Plastposer med lynlås er at foretrække for de fleste varers vedkommende  
   
Madplan kan være et godt alternativ til en ensformig kost, derudover har det den fordel, at den samlede vægt kan beregnes imens menuen sammensættes, - hvis planen er lagt ind i et regneark.  
   
Kogegrej er ofte genstand for mange erfaringsudvekslinger, skal den alene være til kogning af vand eller både til kogning af vand og til tilberedning af og middag, skal den være hurtig til kogning af vand, må det tage lidt længere tid til tilberedning af middag, skal den kunne tåle blæst, står brænderen fast på ujævnt undrelag  
   
Bruger den meget gas, er sprit bedre og hvad er forskellen på denatureret og rød sprit, er en multibrænder der både kan bruge gas og benzin bedre i frostvejr, hvilket fabrikat er bedst og hvad skal man undgå, - hvad er bedre og hvad er mindre godt.  
   
Mit svar er spørg i forretningen og dine vandrevenner, og se deres tips og prøv selv..!!!  
   
Vindskærme findes i mange udformninger, prisklasser og vægt, - hovedbudskabet er den SPARER BRÆNDSTOF..!!.
Bruger en sammenklappelig model.
 
   
Fodtøj - Vedligeholdelse af støvler - Strømper -  
Vandrestøvler er meget individuelt, skal den passe til en bred eller smal fod, skal den passe til en høj eller en lav vrist: Skal den være med korte eller lange skafter, skal den være af læder eller med teknologiske membraner, hvor store skal de være og hvor mange strømper er det bedst at have på, er støvlerne vandtætte og hvordan skal de impræneres, kan sålen udskiftes eller skal der investeres i nye støvler når de gamle er slidt ned, hvor når er de slidt ned, er det når du glider på fugtige sten fordi de er blankslidte.  
   
Vedligeholdelse af støvlerne afhænger af, hvilken type du vælger. Læderstøvler kan blive vandtætte med læderfedt med scilikone, støvler med teknologiske membraner skal impræneres efter fabrikatets anvisninger, og membranen holder ikke evigt.  
   
Strømper findes i mange kvaliteter, og det er ofte prisen der afspejler kvaliteten. Nogle foretrækker et lag strømper, andre foretrækker to lag strømper, nogle foretrækker ren uld andre foretrækker en blanding mellem uld og kunststof, men uanset stoffet skal de være fodformet, for at give bevægelsesfrihed.

Jeg foretrækker to lag strømper, en kort inderst og en lang yderst (2 nr. større), de giver mere bevægelighed i støvlen, er med til at formindste vabler, skaber større ventilation, tørre foden bedre, og de lange gør at underbenet selv om vinteren holdes varm...!!
 
   
Reparation af læder (støvler) og andet blødt materiale  
Denne lim er elastisk og kan lime læder, skal bruge 24 timer på at hærde.

Købt hos: http://www.pro-safe.dk/da/
Lim til våd og tørdragter - reparer selv din dragt!
   
Påklædning - Regntøj - Poncho - Bukser -  
Jeg fortrækker et tyndt regnsæt om sommeren og et kraftigt sæt om vinteren der også giver lidt ekstra varme. Bruger anorak i fjeldet om sommeren, og en tynd vindtæt jakke i varmere himmelstrøj.

Poncho kun hvis det ikke stormer, den blafrer for meget og kan gøre det vanskeligt at se hvor man træder, men er god til at ventilere og kan tørre fugtigt tøj du allerede har på.

Bukser er af den tynde slags, fordi jeg er tilhænger af lag på lag, da antal af lag kan justeres efter vejrforholdne..!!
 
   
Telt - Liggeunderlag - Sovepose - Lagenpose - Buvarkpose  
Jeg fortrækker at ligge lunt og godt, med plads til bagage og madlavning i absis når det regner, og teltet er for 2-pers. for i nødstilfælde at kunne give plads til en turkammerat..!!

Liggeunderlag af luksus udgaven, med dun og tilhørende pumpe, riller på langs og høje sider, - for ikke at trille ud.

Soveposen en gammel udgave fra "Nordisk Fjer" der er dobbelt, der kan skilles ad og fungerer fint sommer (enkelt) og vinter (dobbelt)

Lagenpose af silke, med indbygget betræk til hovedpude, skåner soveposen også når alt tøjet beholdes på.

Buvarkpose giver ekstra varme, og skåner soveposen, - speciel skånsom ved brug i shelter der ofte er fyldt med småsten m.m.